Berlin based architecture & design studio Spamroom in collaboration with LEAinvent have designed a minimalist apartment for a Parisian fashion designer and African art collector. Situated on the 7th district (Rue de Lille) of Paris, the 19th century 100 sq meter apartment was designed to create  two distinct areas: Public area featuring the living room, cooking space and guest WC and a private space housing a master bedroom with dressing room, a guest bedroom and a private bathroom for each bedroom.

The space, although primarily a private residence was conceived to be a social space where the designer could potentially host intimate industry events associated with her profession.

The pre-existing interior partition walls of the flat were removed to create larger spaces in a new arrangement with a clear separation between private and more public zones. The threshold between these two zones is a vestibule, which serves to articulate the plan and to buffer both areas from each other. In order to tailor the plan to this occupants specific needs, the many individual rooms and corridors were consolidated into fully usable open spaces.

minimalist-apartment-design-paris-by-spamroom-7
Existing Layout of the apartment

minimalist-apartment-design-paris-by-spamroom-6

New Layout as per client requirements

Like many Parisian apartments the building plan is arranged around two quiet interior courtyards and thus sheltered from street. The new floor plan arrangement ensures that each room receives a courtyard window offering natural light and ventilation to all the rooms.

One major requirement from the client was that the cooking space would have to be as inconspicuous as possible as she rarely cooks at home. For this reason, the kitchen has been considered as a lobby space for the apartment and it’s positioning is immediate upon arrival.

Refurbishment in Rue de Lille, Paris - Spamroom

Kitchen cum lobby area

The first and last impression of the apartment is this entrance lobby showcasing not a conventional busy kitchen but a tranquil collection of textured sculptural objects lit from concealed lighting above and below- a polished marble monolith (breakfast bar), a full-height mirrored mass (guest washroom) and a wall of concealed cabinetry.

Refurbishment in Rue de Lille, Paris - Spamroom

Polished marble monolith breakfast bar

Refurbishment in Rue de Lille, Paris - Spamroom

paola bagna | spamroom

Guest Washroom

Refurbishment in Rue de Lille, Paris - Spamroom

As a consequence of removing the original partition walls and re-imagining the plan, a decision was made to remove the partially damaged parquet flooring. To achieve a new lighter material and spatial concept for the apartment, the original dark oak chevron parquet flooring was replaced by visually calm single length planks of white washed Douglas fir flooring. The orientation of the wooden planks coupled with the overhead lighting serve as a guide from the entrance lobby through to the living room.

Refurbishment in Rue de Lille, Paris - Spamroom

Living Room with white washed Douglas fir flooring

Refurbishment in Rue de Lille, Paris - Spamroom

Living Room Fireplace

The mirrored mass / guest washroom at the entrance lobby has been partially tiled with Turkish Iznik tiles, creating a dreamy, natural, geometric pattern that, when the sliding door is drawn back, forms part of the material concept and impression of the space that may be seen upon first entering the apartment.

Refurbishment in Rue de Lille, Paris - Spamroom

View with Guest Washroom Door closed

Refurbishment in Rue de Lille, Paris - Spamroom

View with Guest Washroom Door opened

The material concept for the private / bedroom areas differs to the more public areas of the apartment where lightness and reflective materials create an almost neutral canvas. As it is a quieter, more personal realm, the plan is organised to shelter the master bedroom in the deepest recess of the apartment for ultimate privacy. A vestibule serves as a buffer between the two areas and full height doors can either open or close this chamber as required.

paola bagna | spamroom

paola bagna | spamroom

The dressing room contains a full wall of cabinetry made of black cerused oak with lucite handles. Mirrors together with white gloss or white matt tiles with black or white joints and chrome bathroom fixtures easily configure both bathrooms.

paola bagna | spamroom
The aim was to create a calm sequence of spaces with a refined layout and appropriate use of materials. The apartment offers light, generous spaces tailored to the needs of a well travelled art collector and fashion designer as a platform to showcase pieces from her private collection – a space to host guests on one hand and to offer a calm reprieve on the other.

Photography by Martin Argyroglo

+ Spamroom

+ LEAinvent

 

Close

Create, Share, Inspire!

Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://dzinetrip.com/spamroom-refurbishes-a-minimalist-apartment-in-paris/">
Instagram
Pinterest
Pinterest