Lisbon architects design a state-of-the-art dental clinic in Sydney

dental-clinic-interiors-in-sydney-by-Pedra Silva Architects

Lisbon-based Pedra Silva Architects were invited to design a high-level state of the art dental clinic on one of Sydney’s high-end retail streets. An aesthetic is something that may be mistaken as an additional almost cosmetic layer to a design, but in this particular project, the aesthetic is a clear response to problem solving.

As per the design brief, the client requested two receptions with two entrances that could function separately but without compromising the sense of spaciousness and its relationship with people passing by. One of the biggest challenge was to integrate a structural column standing in the middle of the space into the design. The solution? Answering the brief and magically making the column disappear!

dental-clinic-interiors-in-sydney-by-Pedra Silva Architects-15

Sculptural Wooden Element (Front View)

The archtiects created a sculptural wooden element that serves as a filter between the two reception areas. This element serves a dual function: allowing for partial vision between spaces by separating them and at the same time making the concrete column vanish! Built from suspended wooden planks that start with narrow elements that then widen to engulf the existing column, this element was a response to a premise and became the predominant feature working as a space generator, influencing the ceiling and other elements.

dental-clinic-interiors-in-sydney-by-Pedra Silva Architects-14

Side View

dental-clinic-interiors-in-sydney-by-Pedra Silva Architects-13

dental-clinic-interiors-in-sydney-by-Pedra Silva Architects-12

dental-clinic-interiors-in-sydney-by-Pedra Silva Architects-11

dental-clinic-interiors-in-sydney-by-Pedra Silva Architects-10

dental-clinic-interiors-in-sydney-by-Pedra Silva Architects-09

dental-clinic-interiors-in-sydney-by-Pedra Silva Architects-07

The public accesses the clinic from Archer Street, leading towards the appropriate reception desk and waiting area. The waiting areas are composed of two lounges, one for general dentistry and the other for dental implant practice.

dental-clinic-interiors-in-sydney-by-Pedra Silva Architects-01

Separate entrances to two different reception areas

The remaining space of the clinic is arranged around a central corridor that starts in the reception area that connects all the intricate parts of the dental clinic, from examination areas, surgeries, client areas and technical spaces. In the middle of this corridor you find a transparent central core made of glass allowing for natural light to penetrate the interior of the space.

dental-clinic-interiors-in-sydney-by-Pedra Silva Architects-02

dental-clinic-interiors-in-sydney-by-Pedra Silva Architects-05

dental-clinic-interiors-in-sydney-by-Pedra Silva Architects-04

At the far end of the clinic you find the main surgery where advanced oral procedures are performed. As a national reference in the dental arena, the client Dr Christopher Ho requested that this space be designed in a way that would allow for these complex procedures be seen by piers sharing the experience and knowledge. This was achieved by placing an observation room on a higher level with a large window towards the surgery and connected with a camera allowing for fellow surgeons to view procedures from close-up on a large screen.

dental-clinic-interiors-in-sydney-by-Pedra Silva Architects-03

This is a space where complex procedures are performed and the architects have tried to create a corresponding space that communicates this level of sophistication leaving a positive and memorable impression on the patients who used it.

Photos Credit: Fernando Guerra

+ Pedra Silva Architects

Leave A Comment

DZine Trip

DZine Trip is a hub in cyberspace devoted to design and the people who love it.

Newsletter Subscription

Get the coolest and latest in art, architecture and design delivered to your mailbox. Sign up for our weekly newsletter: