Designed by NBJ Architects, the Institut de Formation des Professionnels de la Santé project in Avignon, France consists of an interior renovation of an existing building and an attempt to establish a coherent whole operation by adapting the program to the needs of new users. The intervention is essentially a reorganization of interior spaces, limiting interventions on buildings and ensuring optimization of quality and comfort of use. The general principles of circulation of the old building are maintained and adapted to the standards required by the change of destination.Institut de Formation des Professionnels de la Santé in France - 01To provide a spatial quality and attractiveness to the central atrium, the “hanging boxes” are deposited along the passageways in level 1 and level 2. They are spaces of conviviality and collaboration between students, teachers, and administration. The staggered views offers a real centrality to what was previously a simple empty. These entities are involved in both the formation of identity and its new usability.Institut de Formation des Professionnels de la Santé in France - 02The building is divided into three distinct parts, a linear part Northwest, South-eastern part of curved shape, and a south-western part of triangular shape. It has an area of 6830 square meters. The main entrance is located on the north-western part. A curtain wall curved back cover acts. The Southeast side welcomes an atrium in the center of the entire height of the building, and is lit by skylights in the roof. These areas feature classrooms. The southwestern part extends mainly ground floor, only certain technical areas are level 1Institut de Formation des Professionnels de la Santé in France - 03A new visible signage, efficient and attractive joins the establishment. Inside the building, there is a hierarchical development allowing the information to be transmitted to users, from home to various premises, services or entities. Each level is indicated by a different color from yellow to purple. Institut de Formation des Professionnels de la Santé in France - 05The existing building has in its composition a strong horizontal and dominant façade which is voiced by headbands windows, horizontal sun and breezes. These horizontal lines are directly integrated in the project through the front design of the fire escape added at the end of the north-western part. It was the only added element and changing facades. Which appeared first as a constraint was a major rewrite of the project asset. This is thanks to a game of transparency, this relatively flat facade was put into perspective by working on the colors of the adjacent rooms. And a set thickness and depth were made to transform the image of the building without changing the existing facades. These entities and specific devices involved in both the formation of identity, but also the usability of the newly found place.Institut de Formation des Professionnels de la Santé in France - 06Institut de Formation des Professionnels de la Santé in France - 07 Institut de Formation des Professionnels de la Santé in France - 08 Institut de Formation des Professionnels de la Santé in France - 09 Institut de Formation des Professionnels de la Santé in France - 10 Institut de Formation des Professionnels de la Santé in France - 11 Institut de Formation des Professionnels de la Santé in France - 12All Images © Paul Kozlowski

NBJ Architects

 

Close

Create, Share, Inspire!

Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://dzinetrip.com/colourful-hanging-boxes-define-the-levels/">
Instagram
Pinterest
Pinterest